miercuri, 26 octombrie 2011

calibrare statie cb

    De la o vreme,dupa ce m-am dotat cu un reflectometru performant,am avut prilejul sa montez si sa execut calibrarea la cateva zeci de statii.cu acest prilej am comparat caracteristicile acestora.rezultatul este acest post,bazat pe realitate si nu pe datele oferite de compartimentul de marketing al diferitelor firme producatoare.
  Asadar,prima observatie este ca statiile sub 10W,cu mici exceptii,dau mai multa bataie de cap decat sa fie utile.chiar in urma unei calibrari perfecte,bataia arareori mai mult de 7-8km.in acelasi timp daca se regleaza squelch la un nivel acceptabil,scade foarte mult si sensibilitatea receptorului,auzind numai statiile din apropiere ,sau cele cu un semnal foarte puternic.daca doriti sa achizitionati totusi o statie de o asemenea putere,nu cautati pe cele low-cost,oricat de insistent ar fi vanzatorul.nu se poate face mai nimic in urma calibrarii,au batatie mica si sunt foarte zgomotoase.scuza preferata este ca in oras sunt interferente ,dar pe drum se vor comporta bine.o statie buna,are o selectivitate suficienta pentru a anula aceste interferente,,iar bucla RAA,actioneaza instantaneu pentru anularea zgomotului.
Daca sunt cuplate si cu o antena sub 1,5m,iar montajul este necorespunzator puteti deduce rezultatul.
Interesant este ca au aparut o multime de gadgeturi care pe langa faptul ca sunt costisitoare  ,sunt absolut inutile.au aparut stabilizatoare de tensiune care se monteaza pe alimentare(ce rol au,numai cei care le vand stiu deoarece statia are in compunere etajul power supply,care realizeaza filtrajul si stabilizarea tensiunii de alimentare mult mai bine decat acestea).alta inventie  este un filtru de semnal,pentru montarea caruia trebuie taiat fiderul antenei.si de aici reiese o pierdere de putere in antena,datorita modificarii impedantei de adaptare a etajului final cu antena.cu ocazia calibrarii unor statii,am intrat in legatura cu cativa ,,tehnicieni"de la firmele care le montau.am ramas stupefiat de faptul ca oamenii nu aveau nici cea mai mica idee despre raportul SWR.ele reprezinta un raport intre puterea emisa de antena si unda reflectata.coeficientul optim la cest tip de statii este sub 1,2.
   Nu acceptati strangularea fiderului cu usa de la masina.trebuie pozitionat in asa fel incat sa evite o astfel de strangulare.antena se dispune in cel mai inalt loc de pe cupola pavilionului,intr-un loc central.la realizarea caracteristicii de directivitate a antenei participa inclusiv aceasta.calibrarea se face exclusiv prin modificarea pozitiei spicului antenei in inductanta de emisie (unii s-au apucat sa taie fiderul sau sa modifice lungimea spicului!!!!).
     Deci daca va doriti o statie cb,luati de la inceput o statie buna ,cu minim 10W,o antena de cel putin 1,5m ,si apelati la persoane care intradevar au dotarea si cunostintele necesare montarii.
   DRUMURI BUNE!

Un comentariu :

  1. Am avut o statie Alamat 409 de 4-10 W si o tineam numai pe 10, cu un amplificator de 100W. Am vandut statie si acum sunt in dubiu privind de statie sa imi iau? Ma gandeam la o Avanti Supremo, de 20 W, dar intrebarea mea este: pot folosi amplificatorul la 100W, cu semnal de intrare de 20W, sau le cuplez DOAR cand emite la 4W?

    RăspundețiȘtergere