luni, 25 aprilie 2011

lichid de frana

Cum alegem lichidul de frana ?
In primul rand consultam manualul autovehiculului unde trebuie sa fie specificat tipul de lichid de frana folosit. Unii producatori auto specifica chiar shi marca, altii nu. Contrar parerii generale ESTE INDICAT SA SE RESPECTE recomandarea din manualul masinii. Tot aici sau in caietul de service si intretinere ar trebui sa se afle si informatiile referitoare la in intervalul de schimb al lichidului de frana. Este bine de stiut ca lichidul de frana isi pierde proprietatile in timp si neschimbarea lui poate duce la defectiuni ale sistemului de franare cu consecinte grave.
Tipuri de lichid de frana:
Exista trei tipuri principale de lichid de frana:
- DOT3, DOT4 si DOT5.
DOT3 si DOT4 sunt lichide pe baza de glicol iar DOT5 are ca baza siliconul. Principala diferenta este ca DOT3 si DOT4 absorb apa pe cand DOT5 nu.
 Caracteristicile lichidului de frana
Principalele caracteristici ale lichidului de frana sunt:
punctul de fierbere - (cat mai inalt)
gradul de compresibilitate - (cat mai mic)
Sistemele hidraulice, asa cum este si sistemul de franare, se bazeaza pe incompresibilitatea diverselor medii pentru a transmite forta. Acest lucru inseamna ca forta de apasare exercitata de picior (direct sau indirect, depinzand de tipul de sistem de franare) se transmite integral sau chiar amplificat catre mecanismul de franare prin intermediul lichidului de frana. Cu cat lichidul de frana este mai apropiat de incompresibilitate cu atat forta de apasare se transmite mai bine.
Lichidele sunt in general mult mai putin compresibile in comparatie cu gazele. De aceea, daca lichidul de frana fierbe (trece in stare gazoasa) va pierde cea mai importanta caracteristica a sa, aceea de a transmite forta.
Pe masura ce lichidele DOT3 si DOT4 absorb apa, punctul lor de fierbere scade. Pot absorbi apa din aer, de aceea trebuie evitata deschiderea rezervorului de lichid de frana. Din aceleasi motive, flacoanele de lichid de frana trebuie tinute inchise etans.
Lichidul de frana DOT5 nu absoarbe apa. Asta inseamna ca punctul sau de fierbere este relativ stabil, dar, in cazul in care apa intra accidental in sistemul de franare, ea va provoca oxidari.
O alta trasatura importanta a lichidelor de frana DOT3 si DOT4 este ca distrug vopseaua.
 ATENTIE:nu se pot amesteca diferitele tipuri de lichid de frana,deoarece i-si pierd propritatile garantate de producator.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu