miercuri, 20 decembrie 2017

Modificari ale Codului Rutier

     Guvernul a anunțatt inițierea unei Ordonanțe de Urgență prin care se aduc modificari la  Codul Rutier, pentru a armoniza legislația din România cu cea a Uniunii Europene.
OUG a fost aprobată  si va intra în vigoare la data anunțată anterior: 20 mai 2018.
     Cea mai importantă noutate a Codului Rutier va fi apariția noțiunii de suspendare a certificatului de înmatriculare.
      Astfel, potrivit noii legi, certificatul de înmatriculare va fi suspendat în cazul în care Inspecția tehnică periodică (ITP) a vehiculului a expirat sau a fost anulată.
     Aceasta măsură ,de suspendare a certificatului de inmatriculare va fi luată și în cazul vanzarii autovehicolului , daca noul proprietar al unei mașini nu solicită transcrierea dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehicului. Conducerea unei mașini cu înmatricularea suspendată se va sancționa cu amendă de la 9 la 20 de puncte, adică cu sume cuprinse între 1.305 lei și 2.900 lei.
      Pe de altă parte, după intrarea în vigoare a modificărilor, ITP-ul ar trebui să fie obținut mai ușor, întrucât noțiunea de "defecțiuni tehnice" va fi înlocuită cu 3 tipuri de "deficiențe: minore, majore și periculoase. Practic, un șofer va putea obține ITP-ul chiar și atunci când mașina are deficiențe minore care nu afectează siguranța circulației.
     Nu în ultimul rând, un vehicul va putea fi radiat din oficiu în urma unei notificări primite de la autorități potrivit căreia vehiculul respectiv a fost scos definitiv din uz. Într-o astfel de situație, titularul certificatului de înmatriculare va fi informat oficial în termen de 30 de zile de la radiere.
         Până la data de 20 mai 2018, poliţia rutieră şi serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor desfăşoară activităţi de informare a participanţilor la trafic cu privire la:
 a). obligaţiile proprietarului, deţinătorului mandatat şi conducătorului de autovehicul referitoare la inspecţia tehnică periodică a vehiculelor şi valabilitatea acesteia;
 b). obligaţia proprietarului de autovehicul de a solicita autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate;
 c). condiţiile de suspendare a înmatriculării vehiculului şi consecinţele conducerii unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată, respectiv a unui vehicul înregistrat care nu are efectuată inspecţia tehnică periodică valabilă.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu