joi, 28 decembrie 2017

Scaunul pentru copil

  Vedem zilnic in media  accidente grave in care sunt implicati si copii.O statistica dureroasa ne arata ca in fiecare zi, cinci persoane decedeaza pe drumurile din România,multe fiind copii.
Adeseori chiar parintii sunt cei care creeaza premisele unor accidente in care sunt implicati micutii,supralicitand masurile de siguranta pe care le-au implementat producatorii auto.Vedem de multe ori copii dispusi pe scaunul din fata al masinii,
fara centura. Daca lor nu le pasa ca pun in pericol viata copilului,codul rutier sanctioneaza aceasta inconstienta.
 Prevederile Codului rutier:
In articolului 97 din Hotărârea pentru aprobarea regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, copiii cu vârsta mai mică de 12 ani sau cu înălţimea mai mică de 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranţă adaptate greutăţii şi dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta mai mică de trei ani se transportă numai în dispozitive de reţinere omologate.
De asemenea, acelaşi articol legislativ spune că este interzisă transportarea copiilor mai mici de 12 ani pe scaunele din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore. Dacă aceste reguli nu sunt respectate de către şofer, el este pasibil de amenda.
Amenda reprezinta cel mai inconvenient in acest caz in comparatie cu faptul ca involuntar diminueaza dramatic şansele de supravieţuire ale unui copil în cazul unui accident.
  Asadar chiar legea impune utilizarea scaunelor pentru copii.Scaunele de maşină pentru copii se aleg în funcţie de greutatea şi înălţimea copilului. Ca regulă generală, bebeluşii se transportă în scaune care se fixează cu spatele la direcţia de mers a maşinii. Este recomandabil ca părinţii să utilizeze un astfel de scaun până când copilul cântăreşte cel puţin 9 kg şi poate sta în picioare fără ajutor cel puţin 30 de minute.
Doar după ce copilul depăşeşte aceste limite, părinţii îi pot schimba scaunul cu unul care se fixează cu faţa la direcţia de mers a maşinii.
Pe piaţă există trei tipuri de scaune auto pentru copii: scaune care se fixează cu spatele la direcţia de mers (pentru copii de până la 13 kg sau 12-15 luni), scaune care se fixează cu faţa la direcţia de mers (pentru copii cu greutatea cuprinsă între 9-18 kg sau până la vârsta de patru ani) şi scaune înălţătoare (pentru copii cu greutatea cuprinsă între 15-36 kg sau cu vârste cuprinse între cinci şi 12 ani).
Multe modele auto produse în ultimii ani au scaune înălţătoare încorporate în bancheta din spate, aşa că, dacă aveţi copii şi căutaţi o nouă maşină, puteţi alege sa includa si aceasta optiune.
  Modalitati de fixarea scaunului pentru copii:
Există două sisteme de prindere pentru scaunele de maşină pentru copii – ISOFIX şi cu centură (sau, în termeni oficiali, ECE R44.03/ECE R44.04). Scaunele care folosesc sistemul de prindere ISOFIX (International Standards Organisation FIX) sunt mai sigure decât cele cu prindere prin centură fiindcă se fixează strâns şi nu permit mişcarea scaunului odată ce a fost montat.
Scaunele cu ISOFIX trebuie folosite într-o maşină care are în dotare puncte de prindere ISOFIX, dar ar trebuie să fie destul de uşor să găseşti o maşină cu aşa ceva,deoarece majoritatea modelelor noi au instalateaceste puncte de fixare.
   Montarea scaunului pentru copii:
Scaunele pentru copii pot fi montate atât pe scaunul din dreapta-faţă, cât şi pe bancheta din spate,in functie de prevederile producatorului din instructiunile de utilizare. Exista o recomandare a celor de la EuroNCAP ca scaunele pentru copii să fie montate doar pe bancheta din spate, fiindcă oferă mai multă siguranţă pentru cei mici,dar aceasta nu este obligatorie.
Motivul pentru care trebuie dezactivat airbagul dreapta-faţă atunci când se montează un scaun auto pentru copil pe scaunul pasagerului din dreapta-faţă este ca in momentul declansarii poate produce accidente mai grave decat daca nu ar fi actionat.
De asemenea, dacă un scaun de copil cu spatele către sensul de mers e montat pe scaunul din dreapta-faţă, airbagul pentru pasagerul din dreapta trebuie dezactivat. La cele mai multe maşini, airbagul pasagerului poate fi dezactivat prin intermediul unui butuc acţionat cu cheia de contact. Dacă airbagul pasagerului nu poate fi dezactivat, atunci scaunul copilului trebuie montat neapărat pe bancheta din spate.
   Alte recomandări
Nu aduceti modificari niciodată scaunului copilului deoarece aceasta ii poate scadea rezistenta iar in cazul unui impact nu-si va indeplini rolul.
Dacă montezi un scaun de copil pe scaunul din dreapta-faţă, asigură-te că scaunul maşinii e poziţionat cât mai în spate cu putinţă. Astfel, scaunul copilului e mai departe de bord, ceea ce duce la un risc mai scăzut de rănire în cazul unui accident frontal.
Dacă obişnuieşti să scoţi din maşină scaunul copilului, asigură-te că îl remontezi corect de fiecare dată. Dacă scaunul stă tot timpul în maşină, verificati periodic dacă e fixat corect.
Evitati scaunele pentru copii vândute la mâna a doua. Nu se poate sti in ce stare se află sau dacă au fost implicate într-un accident.
Scaunele ieftine nu reprezinta o solutie prea stralucita ,deoarece pot să fie acoperite cu materiale de proastă calitate, care îl fac pe copil să transpire şi, deci, să nu stea confortabil. Nu pare mare lucru, dar un bebeluş care nu stă confortabil o să-şi facă simţită prezenţa destul de zgomotos şi s-ar putea să te facă să-ţi iei ochii de la drum.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu